A l'hora de preparar conserves caseres, com ara una mermelada de fruites (maduixes, figues, prèssecs, etc) hem de tenir present que si volem que les conserves durin, les hem d'esterilitzar. I aquí l'aigua és el mitjà necessari per aplicar aquesta tècnica.
L'esterilització consisteix fonamentalment en sotmetre l'aliment a la calor durant un determinat temps, aïllant-lo del contacte amb l'aire en un recipient hermèticament tancat. A més de destruir els microorganismes, crea el buit a l'interior del recipient i impedeix una nova contaminació. Les floridures i els llevats es destrueixen entre els 65 i els 85 º C, però els bacteris resisteixen fins a 115 º C. A casa, aquestes temperatures només poden obtenir-se en una olla a pressió, i tot i així, això no garanteix l'eliminació de les espores. Per això és millor recórrer al procés de tindalització, esterilitzant les conserves durant 45 minuts. Deixant a temperatura ambient durant 24 hores i tornant-les a esterilitzar.
Si afegim sal a raó de 250g. per litre a l'aigua d'esterilització, el seu punt d'ebullició s'elevarà fins als 108 º C. A més, com més àcid és el líquid usat per a la conserva, menor temperatura d'esterilització necessitarà, per això convé afegir suc de llimona.
Si preparem una mermelada de maduixa, per exemple, és convenient esterilitzar els pots dues vegades. La primera amb el pot buit, per a que quedi ben net (no és imprescindible, però no és dolent).
Per a esterilitzar, submergim el pot en aigua, amb un drap de cotó al fons de l'olla per evitar els cops de l'aigua bullint i que es pugui trencar el recipient.
La segona esterilització ve després. Primer, introduirem la mermelada ja acabada dins del pot de vidre, fins al borde superior, i el tancarem ben fort. Tornem a introduir el pot al bany maria, durant uns 20 minuts aproximadament. Hem de deixar refredar a temperatura ambient, i així s'aconsegueix que disminueixi el contingut del pot per efecte tèrmic i es crei un buit interior.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada